6 plante medicinale pe care trebuie să le cunoști

Cele 6 plante medicinale pe care vi le voi prezenta sunt adevăraţi campioni ai sănătăţii şi nu ar trebui să lipsească din nicio casă, ajutându-vă să depăşiţi suferinţele fizice.

ANGHINAREA – un aliat preţios al ficatuluianghinare

Anghinarea este una dintre cele șase plante medicinale, fiind recomandată în tratarea hepatitei, colecistitei (inflamație acută sau cronică a vezicii biliare), cirozei hepatice (boală cronică a ficatului) şi dischineziei biliare (încetinirea secreției biliare). Pentru ficat, această plantă reprezintă cel mai puternic şi complex remediu. Anghinarea mai acţionează favorabil şi în alte afecţiuni: ateroscleroză (depunere de grăsimi și colesterol pe peretele intern al arterelor), hipercolesterolemie (creștere anormală a colesterolului), diabet, urticarii, enterocolite (inflamația acută sau cronică a intestinului subțire sau gros), constipaţie, nefrite (inflamarea rinichilor) etc.

Ceaiul de anghinare se prepară cu 500 ml de apă și o lingură de plantă uscată, lăsându-se la infuzat. Se bea o cană dimineaţa, urmând ca apoi o jumătate de oră să se stea pe partea dreaptă. Restul ceaiului se împarte în două tranşe: se bea cu 30 de minute înainte de masa de amiază, respectiv cină. Se fac cure de 20-30 de zile, cu o lună de pauză între ele.

GĂLBENELELE – grăbesc vindecarea ulcerelor şi gastritelor

Gălbenelele au o acţiune cicatrizantă, recomandările sale majore sunt în gastrită hiperacidă, ulcer şi eczeme. Acestea sunt bune şi la tratarea dischineziei biliare, dismenoreei (menstruație însoțită de dureri), trichomonasului vaginal (protozoare flagelate, parazite), plăgilor, degerăturilor şi în combaterea uscăciunii tenului. Intern, gălbenelele se folosesc sub formă de infuzie (se infuzează o lingură cu flori în 250 ml apă fierbinte şi se beau 2-3 căni pe zi între mese, pentru gastrite şi ulcer) sau tinctură (de trei ori pe zi câte 30 de picături). Extern, se fac băi şi cataplasme cu tinctură diluată.

URZICA – detoxifierea organismuluiurzica

Urzica este o „buruiană foarte rea”, dar se află pe lista de plante medicinale. Aceasta este recomandată datorită complexului specific şi anume: aminoacizi, săruri minerale, acid pantotenic, clorofilă, substanţe grase, glucide, vitamine (A, B2, C, K) etc. Această plantă este benefică în tratamentul reumatismului, litiazei renale (nisip sau calculi la rinichi), hemoragiilor uterine şi interne, hemoroizilor, sângerărilor mucoaselor nazale şi stărilor diareice, anemiei, diabetului. Intern, se utilizează sub formă de infuzie (2-3 căni pe zi, se prepară dintr-o lingură de frunze la 200 ml de apă fiartă) sau sirop depurativ (se lasă 250 g de frunze uscate să se macereze într-un sirop clocotit făcut din 1,5 l de apă şi 500 g de zahăr; după 12 ore se strecoară şi se beau 50-100 ml zilnic). Extern, se folosesc comprese şi se fac spălături locale şi capilare cu infuzie concentrată (din 3-5 linguri de plantă la 250 ml apă).

PĂDUCELUL – sedativ nervos fără egalceai-de-paducel

Acest copăcel este un minunat sedativ nervos şi cardiac, antispastic, vasodilator, hipotensor şi tonic cardiac. Recomandări pentru: tulburări cardiace, palpitaţii, hipertensiuni arteriale, angină pectorală, insomnii, ateroscleroză, tulburări de menopauză, inflamaţii bucale şi faringiene etc. Intern, păducelul se prepară sub formă de infuzie dintr-o lingură de frunze, flori sau fructe la 200 ml de apă și se bea fracturat o cană de ceai pe zi. Infuzia se poate înlocui cu tinctură, de trei ori pe zi luându-se câte 10-15 picături.

LEVĂNŢICA – alungă migrenele şi insomniileLevantica

Principalele recomandări ale acestei plante medicinale sunt: migrene, insomnii, hiperexcitabilitate nervoasă, febră, afecţiuni cardiace cu substrat nervos, colici, afecţiuni renale, reumatism, gripă cu febră şi tuse prelungite, astm etc. Intern, se utilizează sub formă de ceaiuri (2-3 căni pe zi, preparate sub formă de infuzie, dintr-o lingură de flori la 250 ml apă clocotită). Iar extern, pentru plăgi sau dificultăţi de natură nervoasă (băi parţiale sau totale cu infuzie din 10 linguri de plantă infuzată, timp de 15-20 de minute cu 11 l de apă clocotită). Se mai pot face şi fricţiuni cu ulei de lavandă diluat în alcool.

COADA – CALULUI – bună în tratarea afecţiunilor renaleCoada-calului

Recomandările terapeutice majore ale plantei sunt: gută, afecţiuni renale, boli cardiace, anemii, prevenirea cariilor, întărirea unghiilor, ulcer, gastrite. Intern, se foloseşte sub formă de decoct (o lingură la o cană, două căni pe zi calde, înainte de mese), macerat la rece (6- 8 ore, în aceleaşi proporţii ca la decoct) sau pulbere (un vârf de cuţit pe zi, ca remineralizant). Extern, decoctul folosit se prepară foarte concentrat, din 100 g plantă la 1 l de apă şi se fierbe 5-10 minute la foc mic.

Tu ce plante medicinale foloseşti?

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

2 comentarii la “6 plante medicinale pe care trebuie să le cunoști

  1. Pentru afectiunile renale am folosit hreanul, este foarte bun.
    Musetelul este folositor pentru multe tipuri de afectiuni, de asemenea o planta extraordinara.
    Frumoasa munca ta! Bafta in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *