Acte necesare pentru schimbarea certificatului de naștere sau de căsătorie

Certificatul de naștere este un act care se eliberează cu scopul identificării copilului. Acest act este cartea de identitate a copilului până la vârsta de paisprezece ani. Dacă ați rătăcit acest certificat sau a devenit prea deteriorat, fiți pregătit să achitați o amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei. Veți scăpa de amendă dacă declarați certificatul de naștere furat. În oricare dintre aceste situații, este obligatorie obținerea unui duplicat.  Acestea se eliberează doar persoanelor îndreptățite, adică părinții copilului până în paisprezece ani, sau reprezentanților legali. Pentru eliberarea actului trebuie să apelați la primăria la care aparțineți și au fost înregistrate actele sau la primăria locului de domiciliu.

Pentru eliberarea duplicatului aveți nevoie de următoarele acte:

 • Cerere pentru obținerea duplicatului, pe care îl veți primi de la ghișeu
 • Buletinul titularului sau a persoanei împuternicite în original și copie
 • Taxa de 11 lei care se va achita la Casieria Stării Civile

Dacă titularul nu poate prelua certificatul, se poate obține o procură specială obținută de la notarul public în care va fi menționat scopul și anume „pentru obținerea certificatului de naștere”

Sunt și situații speciale de care trebuie să ți cont, atunci când vrei să obții acest duplicat, ca de exemplu, pierderea buletinului și a certificatului de naștere în același timp. Ești pus într-o dificultate majoră deoarece nu îți poți face o noua carte de identitate fără certificat de naștere și nici viceversa. Ei bine în situația aceasta poate fi descâlcită în două feluri:

 •  Dacă actul tău de stare civilă este în serviciul public comunitar, pe aceeași rază cu domiciliul, atunci poți depune cerere atât pentru certificatul de naștere cât și cerere pentru eliberarea unui nou buletin.
 • Dacă actul tău de stare civilă este în serviciul public comunitar este pe o rază diferită cu domiciliul, atunci ți se va libera doar o carte de identitate provizorie, cu care vei putea face cererea pentru eliberarea duplicatului certificatului de naștere.

O altă situație delicată ar fi nașterea unui copil în străinătate  cărui cel puțin unul dintre părinți este român. Prin efectul legii, copilului i se va întocmi în mod obligatoriu un certificat de naștere în evidența României.

Certificatul de căsătorie poate fi de asemenea pierdut furat sau deteriorat. La fel ca și cazul certificatului de naștere, acesta trebuie declarat și obligatoriu înlocuit.

Actele necesare acestui proces sunt:

 • Cerere pentru obținerea duplicatului
 • Buletinele solicitanților, în original și copie
 • Timbrul fiscal în valoare de 2 lei

Pentru preschimbarea certificatelor de căsătorie de tip vechi în modele internaționale aveți nevoie de următoarele acte care se vor depune la Biroul Arhivă în cadrul Serviciului de stare civilă:

 • Cerere pentru obținerea preschimbări certificatului
 • Buletinele solicitanților
 • Taxa de arhiva în valoare de 12 lei

După cum vedeți este un drum lung de la declararea pierderii, furtului sau a distrugerii actelor dumneavoastră, până la obținerea duplicatelor. Sfatul meu este să creați în casă, un dosar plin cu actele importante ale voastre. Astfel puteți păstra evidența acestora, fără a avea neplăcuta surpriză a pierderii.

 

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *