Bebelușii și frigul

bebelusii-si-frigulÎngrijirea bebelușilor în timpul iernii stârnește griji și preocupări suplimentare mamelor: haine adecvate, asigurarea unui microclimat ideal în casă, pregătirea ieșirilor la aer, pregătirea îngrijirilor de sezon. Aceste probleme sunt reale iar pentru binele micuților și al părinților, acestea nu trebuie supradimensionate. Micuții suportă mai greu temperaturile ridicate din timpul verii decât pe cele scăzute, specifice iernii. Chiar și iarna, activitatea zilnică a copilului se poate desfășura normal astfel încât el să fie sănătos și să se poată bucura de frumusețea acestui anotimp.

Camera copilului

Înainte de nașterea copilului, părinții au investit în ea mult efort și timp, astfel încât să-i asigure acestuia condiții optime. Încăperea trebuie să fie organizată corespunzator vârstei, bine izolată termic și ferită de curenți de aer. Ea trebuie menținută curată: aspirare de 2-3 ori pe săptămână, praf sterș, suprafețe dezinfectate, lenjeria de pat scuturată zilnic și schimbată de câte ori este nevoie. În ciuda frigilui, trebuie aerisit zilnic, în câteva reprize de 10-15 minute pentru ca în această perioadă calitatea aerului scade din cauza folosirii instalațiilor de încălzire, a dezvoltării mucegaiurilor și a aglomerării de persoane în spații închise. Temperatura și umiditatea trebuie ținută sub control cu ajutorul termometrului de cameră sau a higrometrului (aparat care măsoară umiditatea). Temeperatura trebuie să fie constantă, potrivită, nu exagerat de mare: pentru nou-născuți o temperatură de 22-24 grade C, iar după această vârstă între 18-21 grade C. Temeperatura trebuie adaptată în funcție de reacțiile copilului, iar în unele cazuri trebuie să ne bazăm mai puțin pe valorile exprimate de termometru și mai mult pe aprecierea stării acestuia: adică dacă micuțul pare a se simți confortabil, dacă este activ, dacă este iritat sau are extremitățile reci. Nu e bine ca temperatura să fie mai ridicată decât cea din restul locuinței, mai ales pentru copii mai mari care umblă prin toată casa. Încălziera camerei trebuie facută cu dispozitive sigure pe cât posibil reglabile și care nu usucă aerul.

Umiditatea

Gradul de umiditate din încâpere este important pentru sănătatea copilului. Astfel, valorile ideale sunt cele în jur de 50%. Valorile prea mari favorizează dezvoltarea mucegaiurilor care pot duce la alergii și astm, în timp ce valorile prea mici usucă pielea și mucoasele provocând disconfort. De obicei, instalațiile de încălzire folosite iarna usucă aerul, astfel încât se impune folosirea unui umidificator. În lipsa acestuia se poate pune un vas de apă pe calorifer și un prosop umed mai aproape de patul copilului. Patul nu trebuie așezat aproape de calorifer, radiator sau soba și nu trebuie plasat pe lângă copil sticle fierbinți cu apă sau pături electrice.

Hainele

Hainele pentru iarnă trebuie alese cu grijă. Ele trebuie să fie din țesături călduroase, care să nu rețină apa și să nu fie iritante pentru piele. Trebuie folosite mai multe rânduri de haine, începând cu lenjerie cu mâneca lungă, preferabil din poliester sau microfibre în cazul în care copilul va merge afară, iar din bumbac pentru interior. Poliesterul și microfibrele atrag transpirația și o conduc spre straturile exterioare, spre deosebire de bumbac care se îmbibă cu transpirație și rămâne umed în jurul corpului. Peste lenjerie se pune un costumaș din flanel, poliester sau lână și un pulover. Nou-născutul poate purta și o căciuliță subțire din bumbac, mai ales noaptea dupa băie. Dacă micuțul este dus afară, trebuie avut în vedere că mecanismele de termoreglare nu sunt complet dezvoltate, iar pe de altă parte, el are o suprafață mai mare de piele decât un adult. Așadar, el pierde caldura dar se și supraîncălzește ușor. Trebuie urmărit cum se prezintă: dacă este palid, are mâinile și fața reci înseamnă că îi este frig; dacă are obrajii roșii și este transpirat în jurul gâtului înseamnă că s-a supraîncălzit și trebuie dus în casă și schimbat pentru a nu sta cu hainele ude. În cazul în care copilul este afară se pune deasupra o jachetă, pentru copilul mic este recomandat așa-zisul combinezon sau costum de schi, închis cu fermoar, confecționat dintr-un material impermeabil la exterior care îl apără de umezeală și vânt și este căptușit la interior cu un strat izolator de tip fleece.

Nasul înfundat

În timpul iernii, mucoasa se usucă, copilul având des nasul înfundat când se trezește dimineața. Uneori, el are chiar mici hemoragii nazale. Pentru prevenirea lor sunt importante folosirea umidificatorului mai ales în timpul nopții și aplicarea unor picături saline în nas, dimineața. Când copilul iese afară, mai ales dacă este mai frig, este bine să se aplice o loțiune cu un strat subțire de cremă pe față și balsam pe buze.

Baie

Baia trebuie încălzită corespunzător atunci când copilul este spălat. Dacă nu este posibil, atunci este mai bine ca el sa fie spălat în camera lui. Temperaturile mai scăzute, umiditatea, precum și dezhidratarea suplimentară provocată de calorifere fac pielea copilului să fie mai uscată. În acest sens specialiștii asigură că este suficient ca micuțul să facă baie generală sau dush la 2-3 zile, de cel mult 10 minute, spălând desigur de mai multe ori pe zi față, mâinile, zona genito-anală. După ce a fost șters, este bine ca micuțul să fie dat pe corp cu o loțiune hidratantă specială pentru copii.

Sindromul morții subite

În timpul iernii este mai frecvent sindromul morții subite la sugar. Este un fenomen încă incomplet elucidat care se soldează cu moartea unui copil aparent sănătos, cu vârsta sub un an. Pentru a preveni acest tragic eveniment se recomandă ca nou-născutul să doarmă pe spate, îmbrăcat adecvat pentru a nu se supraîncălzi, pe o suprafață fermă, fără pernă și să fie acoperit cu o pătură ușoară bine fixată, care să nu îi acopere fața. În jurul copilului nu trebuie plasate jucării, perne sau alte textile. Folosirea suzetei ar putea juca un rol protector, așa că puteți să i-o oferiți la culcare, fără a-l obliga să o folosească.

Recomandări

  • Montarea unui avertizor de monoxid de carbon
  • Nu este nevoie ca acesta să își schimbe orele de somn, să doarmă în patul părinților sau să doarmă cu un părinte în cameră
  • Daca este frig, se pune un fular prin care să respire sau să acopere parțial căruțul cu o păturică subțire și aerată, caz în care copilul trebuie supravegheat pentru a nu se produce incidente
  • Dacă este frig în căruț sau în mașină, copilul poate fi acoperit cu o păturică, fiind indicate cele ușoare și călduroase din materiale hipoalergene.
  • Dacă veți sta un timp cu copilul într-un spațiu închis trebuie să îi scoateți jacheta pentru a nu se supraîncălzi, urmând să-l echipați la plecare.

 

 

 

 

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *