Ceai de nucă și nu numai

Ceai de nucăÎncă de mici ne este cunoscut acest fruct, ce inevitabil a lăsat măcar o dată urme pe degeţelele noastre de copii neastâmpăraţi, care urcam prin nucul bătrân din spatele casei, din curtea bunicii, din curtea şcolii sau de pe marginea drumului, pentru a aduna cât mai multe poame. În joaca aceea poate exista şi ceva simbolic. Miezul de nucă se aseamănă foarte mult cu un creier, ceea ce înseamnă că noi, cei mici, adunam inteligenţa de prin copaci. Ei bine, nuca și consumul de ceai de nucă prezintă o grămadă de beneficii, aşa că şi-ar merita această calitate simbolică, dar în acelaşi timp şi practică.

Nucii înfloresc în luna mai, dar până să ajungem să putem profita de bunătatea fructelor acestora mai trebuie să aşteptăm până la începutul toamnei. Atunci începe să crape pulpa, fructul începe să se vadă şi poate fi folosit, întrucât ăsta este semnul că este copt. Din poamele nucului se foloseşte atât pulpa, cât şi fructul şi miezul acestuia.

Studiile au arătat că dacă se consumă nucă în mod regulat, aceasta asigură necesarul de vitamine, minerale şi proteine. Consumarea a măcar 6 nuci pe zi asigură porţia zilnică de substanţe necesare organismului.

Nucile sunt o sursă foarte bună de Omega 3. Aceştia sunt acizi graşi, pe care corpul îi asimilează doar din hrană. Acizii graşi Omega 3 au un rol foarte important în funcţionarea creierului, în creştere şi dezvoltare, reducând riscurile bolilor de inimă. Substanţele conţinute de nuci au un efect pozitiv asupra vaselor de sânge din creier, astfel că sunt recomandate persoanelor cu activităţi mintale intense. De asemenea, previn dezvoltarea cancerului, precum cel de sân, de prostată sau cancerul de intestin gros, încetinind creşterea tumorilor. Artrita este încă o boală care poate fi prevenită prin consumul de Omega 3, conţinut de nuci.

Studiile au arătat că cei care au consumat nuci pe o perioadă mai lungă de timp au avut un risc mai scăzut să moară pe neaşteptate din cauza unei boli de inimă. Nucile ţin în frâu stresul, scăzând tensiunea arterială, astfel riscul de infarct este mai mic. Acestea luptă împotriva colesterolului „rău”, micşorând riscul bolilor de inimă. Datorită conţinutului de iod, nucile ajută şi glanda tiroidă, luptând împotriva afecţiunilor legate de aceasta, iar conţinutul de fier şi cobalt poate fi folosit în combaterea anemiei. Având acţiune antioxidantă, nucile luptă şi împotriva îmbătrânirii.

În combinaţie cu alte fructe sau legume, nucile pot aduce mult mai multe beneficii. O reţetă tradiţională de ceai de nucă în combinaţie cu alte legume se dovedeşte a avea efecte curative pentru cei deranjaţi de tuse. Reţeta conţine o ceapă albă, 6 nuci, 100 de grame de zahăr caramelizat, 10 boabe de porumb uscat, o foaie de dafin şi un litru de apă. Peste cele 100 de grame de zahăr caramelizat se toarnă un litru de apă, iar după ce conţinutul devine omogen se adaugă întreagă ceapa curăţată, cele 6 nuci zdrobite, cu tot cu învelişul de pe miez (coaja care înveleşte miezul, mai precis fructul), cele 10 boabe de porumb şi foaia de dafin. Se lasă totul la fiert până rămân 3 sferturi din conţinutul iniţial. Cantitatea se consumă pe parcursul unei zile.

Acest tip de ceai de nucă seamănă cu o cafea foarte slabă, are o culoare neagră-maronie. Pulpa este cunoscută pentru proprietăţile sale colorante, precum am menţionat, încă din copilărie. Din pulpa de nucă se poate face un ceai care este folosit drept colorant pentru păr. Una dintre reţetele pentru păr necesită pulpa verde, care se lasă la infuzat, iar apoi infuzia este folosită pentru clătire. Pentru o colorare mai puternică este nevoie de o infuzie mai concentrată.

Ceaiul are numeroase beneficii, aduce sănătate şi bunăstare. Încercaţi și celelalte ceaiuri din secțiunea ceaiuri curative.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *