Ceai de urzică – beneficii

ceai de urzicăMereu ne-am ferit de urzici din cauza bubițelor mici roșii pe care le lasă pe piele după ce le sunt atinse frunzele. De mici știm că o căzătură în urzici are să se lase cu mâncărimi și mici umflături și că e bine să te ferești de contactul cu ele. Atunci, o fi bine să bei ceai de urzică? Totodată, deși nu lasă o impresie plăcută, vorbele din bătrâni spun că dacă te urzici face bine la reumatism. O fi adevărat? Vom afla imediat la ce sunt bune acestea și cât de sănătoasă este infuzia din urzici.

Urzica este întâlnită în locurile legate de activitatea umană. Este cunoscută de toată țara și în ciuda amintirilor neplăcute legate de aceasta, la nivel empiric, urzica este extrem de folositoare. Există încă două tipuri de urzică pe lângă cea menționată până acum, și anume: urzica moartă și urzica moartă albă. Urzica moartă nu are același mecanism de apărare, deci ea nu lasă urme neplăcute la atingere. Indiferent de numele pe care îl poartă, urzica este o plantă medicinală foarte cunoscută, iar de efectele ei poate beneficia oricine.

Urzicii i se mai spune „oisea”, „urzică crăiască”, „mascată”, „de pădure” sau „românească”. Urzica moartă este cunoscută și sub denumirea de „gălbeniță”, „urzică roșie”, „buruiană de ceas rău”, „urzica-câinelui”, iar urzica moartă albă are și denumirea de „fața-mâței”, „sugel alb”, „urzică alba” sau „surdă”. Cea cunoscută pentru mâncărimile provocate la atingere este utilizată pentru frunzele și rădăcina ei, iar urzica moartă și urzica moartă albă pentru toată partea lor aeriană, inclusiv pentru flori.

Ceaiul de urzică, în uzul intern, ajută la tratarea hemoroizilor, o problemă destul de răspândită în rândul persoanelor. Acesta oprește hemoragii, ajută la tratarea diareei, a bronșitei, fiind bun și pentru cei care suferă de diabet zaharat, gută sau astm bronșic. De asemenea, ceaiul de urzică ajută la calmarea durerilor menstruale, previne hemoragiile uterine, ajută la eliminarea pietrelor din rinichi, contribuind și la tratarea altor boli de rinichi, precum uremia, care constă în creșterea patologică a acidului uric în sânge din cauza funcționării neprielnice a acestora. Ceaiul de urzică este util pentru organismele care rețin apa în corp (boală numită hidropizie), pentru cele care suferă de acumulări de lichid în peritoneu, membrana care acoperă organele cuprinse în cavitatea abdominală (boală numită ascită) și pentru cei care suferă de inflamări ale intestinului subțire. Erupțiile tegumentare pot fi tratate prin consumarea de ceai de urzică. La nivel extern, urzica ajută la reducerea simptomelor provocate de reumatism, la tratarea ulcerului varicos, a stomatitei (inflamarea mucoasei cavității bucale), a eczemelor, rănilor sau bătăturilor. Tot extern, ajută la calmarea durerilor de la nivelul nervilor.

Ceaiul din urzică moartă poate fi utilizat intern pentru epileptici și pentru reumatism. În uzul extern, acesta este utilizat pentru tratarea abceselor (acumulări de puroi). Ceaiul din urzică moartă albă este utilizat intern pentru tulburări gastro-intestinale, leucoree, sângerări uterine sau alte hemoragii, în problemele cu prostata și în tratarea diareei. Este utilizat și în tratarea bronșitei și este folosit chiar și pentru insomnii. Extern, urzica moatră albă este cunoscută pentru tratarea vaginitei, a ulcerațiilor tegumentare, a abceselor, a ulcerelor varicoase, a furunculelor și a rănilor purulente.

Ceaiul de urzică este cunoscut și pentru faptul că ajută la slăbit. O cură durează 30 de zile, în care se consumă un litru de ceai pe zi. Infuzia se prepară din 4 sau 5 lingurițe de frunze uscate la un litru de apă.

Din mulțimea de plante aducătoare de beneficii, urzica ajută deci la rezolvarea numeroaselor probleme legate de sănătatea corpului, se dovedește a fi un bun detoxifiant și calmant, iar rolul ei trebuie luat mult mai în serios. Acea plantă simplă găsită pe lângă toate gardurile și atât de mofturoasă la atingere poate ține locul unui medicament. Și ca oricare ceai, cel de urzică poate oferi de asemenea relaxare.

Pentru informații legate de alte tipuri de ceaiuri, citiți articolele din secțiunea ceaiuri curative.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *