Consumul de ceai negru şi beneficii curative

ceai negruCeaiul negru este foarte cunoscut în lume pentru beneficiile pe care le aduce. Este bun atât pentru sănătate şi frumuseţe, cât şi pentru gust şi relaxare. Pentru a avea aceste efecte, procesul prin care trec plantele cuprinde mai multe faze, oferindu-i unicitatea specifică. Pentru a înţelege sintagma de „ceai negru”, trebuie să cunoaştem şi procesul prin care este obţinut.

După ce sunt culese, frunzele sunt transportate în lăzi sau coşuri de pe plantaţii în fabricile de prelucrare, unde sunt sortate. Corpurile străine sunt îndepărtate, la fel şi frunzele prea mature. Fiind supuse apoi unei operaţiuni de ofilire, acestea îşi pierd elasticitatea. O anumită cantitate de clorofilă este distrusă, iar odată cu toate transformările suferite de plantă, se formează aroma. Această operaţiune de ofilire poate fi practicată atât natural, cât şi artificial. Diferenţa dintre cele două metode este faptul că în ofilirea pe cale naturală, frunzele sunt împrăştiate într-un strat subţire, pe o pânză susţinută de stelaje din lemn, la o temperatură şi umiditate potrivite, iar ofilirea pe cale artificială are loc în camere speciale, cu ajutorul unui curent de aer condiţionat, după un procedeu tehnologic bine stabilit.

Ceaiul negru apără organismul de diverse afecţiuni, stimulează activitatea cerebrală şi conferă energie. Acesta scade colesterolul, îmbunătăţeşte starea sistemului cardiovascular protejând sângele şi arterele, reducând astfel riscul de afecţiuni cardiace. De asemenea, previne formarea de celule cancerigene, în special cele care conduc la formarea cancerului pulmonar, ovarian sau colorectal. Este benefic pentru piele, prevenind acneea, dar şi pentru păr, întăreşte sistemul osos, stimulează sistemul digestiv şi întăreşte sistemul imunitar, fiind bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Datorită cafeinei pe care o conţine, mai puţină ca cea din cafea şi mai multă decât conţine ceaiul verde, ceaiul negru sporeşte concentrarea şi atenţia, dar şi relaxarea. Însă băut în cantităţi mari, poate provoca insomnii sau stări de nervozitate şi agitaţie, de aceea este recomandat să nu se consume mai mult de două căni pe zi. Dacă doriţi un ceai cu o cantitate mai mică de cafeină, ceaiul negru mai „subţire” conţine mai multă cafeină decât cel concentrat.

Dacă bem ceai negru ne poate ajuta  și la slăbit, stimulând arderea grăsimilor, iar o cană pe zi poate preveni şi diabetul. Ceaiul negru are efecte benefice şi asupra danturii, datorită faptului că substanţele conţinute de acesta încetinesc dezvoltarea bacteriilor care produc carii.Un alt beneficiu l-ar aduce aplicarea unui pliculeţ de ceai înmuiat în apă pe buzele uscate, hidratându-le. Masarea cu un cub îngheţat de ceai negru a pielii feţei stimulează circulaţia sângelui, tenul devenind neted, hidratat şi luminos.

Cu toate beneficiile aduse, nu este recomandat copiilor de vârstă mică, deoarece le influenţează sistemul nervos.

Profitaţi de ocazie şi bucuraţi-vă de fiecare moment alături de cei dragi, având un stil de viaţă sănătos!

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

6 comentarii la “Consumul de ceai negru şi beneficii curative

  1. Pingback: 5 ceaiuri care previn diferite probleme dentare

  2. Pingback: 8 ceaiuri bune pentru slăbit

  3. Pingback: Ceaiuri care contribuie la prevenirea cancerului

  4. Pingback: Ceaiuri benefice pentru piele

  5. Pingback: 5 ceaiuri benefice pentru diabetici

  6. Pingback: Ceaiul de soc - beneficii într-un singur pahar | sfaturipractice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *