Ginsengul românesc sau ceaiul de cătină?

ceai de cătinăUnul dintre cele mai cunoscute ceaiuri tradiţionale româneşti este ceaiul de cătină, cunoscut şi sub numele de ,,ginseng românesc”. Denumirea ştiinţifică a plantei este ,,Hippophaë rhamnoides”. Termenul de ,,hippophaë” provine de la cuvintele ,,hippo” (cal) şi ,,phaos” (a străluci). În vechime, în Grecia Antică, se recomanda cătina în hrana cailor de cursă, datorită faptului că în urma acestui consum ei îşi îmbunătăţeau masa musculară, iar pielea lor devenea mai strălucitoare. Termenul de ,,rhamnoides” descrie specia din care această plantă provine.

Acest tip de ceai este obţinut cu ajutorul fructelor cătinei albe, un arbust românesc ce poate fi întâlnit atât în regiunile nisipoase, cât şi în cele muntoase. Aceste fructe oferă ceaiului de cătină numeroase vitamine, cum ar fi: A, B1, B2, B6, B9, C (conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele), E, K, P, F. De asemenea, ceaiul de cătină are un conţinut mai bogat de beta-caroten, benefic pielii şi ochilor, decât morcovul. În plus, ceaiul de cătină are şi numeroase proprietăţi, precum cele depurative, remineralizante, antioxidante sau antidiareice.

În cazul în care răceala sau gripa îţi dau târcoale, cel mai bun remediu este consumul ceaiului de cătină. Datorită conţinutului bogat în vitamina C, ceaiul de cătină nu doar că previne anumite boli, dar şi întăreşte sistemul imunitar. Unele studii au arătat că un consum constant al ceaiului de cătină inhibă dezvoltarea de tumori.

De asemenea, persoanelor anemice le este recomandat consumul acestui tip de ceai, întrucât ceaiul de cătină este bogat în fier, cupru, polifenoli şi vitamina C, elemente ce nu fac front comun cu anemia.

Vitamina E, prezentă în ceaiul de cătină, contribuie la întărirea sistemului nervos, ajutând totodată la înlăturarea stresului şi implicit a ulcerului sau a bolilor de inimă, boli cauzate de stres. În plus, este bine de ştiut pentru persoanele care suferă deja de ulcer gastric că este indicat să consume o ceaşcă de ceai de cătină dimineaţa pe stomacul gol.

Mai mult decât atât, un consum constant de ceai de cătină ajută la o mai bună circulaţie a sângelui, deoarece flavonoidele prezente în acest tip de ceai oferă o mai mare elasticitate pereţilor vasculari, astfel încât i se permite sângelui o mai bună circulaţie.

În plus, datorită numeroaselor vitamine şi substanţe pe care le conţine, ceaiul de cătină are capacitatea de a înlătura hepatita, dar şi de a proteja pielea de unele afecţiuni, printre care cea mai periculoasă este psoriazisul. Ceaiul protejează pielea și împotriva radiaţiilor.

Persoanelor care tocmai îşi revin după o boală grea le este recomandat să consume ceai de cătină, deoarece acesta se remarcă prin puterea de a revitaliza şi de a remineraliza organismul. Pentru ca efectele să fie cele dorite, recomandat este un consum de 2-3 căni de ceai de cătină, pe un interval de 3 săptămâni.

Ceaiul de cătină este folositor şi persoanelor care ţin o dietă, deoarece acesta conţine numeroase vitamine și substanţe hrănitoare, pe care persoana ce ţine dieta nu le obţine din mâncare.

Alege înţelept, alege ceaiul de cătină!

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Un comentariu “Ginsengul românesc sau ceaiul de cătină?

  1. Pingback: Ceaiuri benefice pentru tratarea anemiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *