Ceaiul de cicoare – înlocuitor al cafelei

Din seria articolelor despre ceaiuri tradiţionale româneşti, vă voi vorbi astăzi despre ceaiul de cicoare, un lichid foarte sănătos. Cicoarea este o plantă medicinală, cu flori albastre şi aproape lipsită de frunze. Această plantă îi oferă ceaiului de cicoare numeroase vitamine şi substanţe nutritive, cum ar fi: A, B, C, E, K, calciu, cupru, fosfor, magneziu, potasiu şi zinc.cicoare

Planta de cicoare este cunoscută şi folosită încă din antichitate, perioadă în care aceasta ajuta la tratarea afecţiunilor hepato-biliare (hepatită, icter) şi renale. Egiptenii credeau cu tărie în faptul că, odată consumată, cicoarea provoacă purificarea sângelui şi a ficatului de toxine. Cicoarea are numeroase proprietăţi, dintre care le amintim pe cele antianemice, diuretice sau depurative. Ceaiul de cicoare mai este cunoscut şi drept un înlocuitor al cafelei, acest lucru încă de pe vremea împăratului Napoleon, datorită derivatului de insulină pe care îl conţine şi care are capacitatea de a tranforma substanţele non-alimentare în substanţe biodegradabile.

În situaţia în care te confrunţi cu probleme ale ficatului, cum ar fi cele cauzate de un consum excesiv de alcool sau de o alimentaţie nesănătoasă, bogată în grăsimi, indicat ar fi să consumi ceaiul de cicoare. Nu există un număr limită de ceşti de ceai de cicoare pe care le poţi consuma într-o zi, fiind recomandat să consumi atâtea ceşti până vei simţi o schimbare, fie ea cât de mică, în bine. Însă există anumite restricţii în ceea ce priveşte consumul ceaiului de cicoare, acesta nefiind recomandat persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi nici femeilor însărcinate. Ceaiul de cicoare, odată consumat, favorizezează secreţia biliară şi contribuie la purificarea ficatului de toxine.

De asemenea, consumul de ceai de cicoare poate reprezenta o salvare pentru cei care doresc să slăbească fără prea mult efort, ceaiul de cicoare aflându-se pe lista celor mai eficiente ceaiuri care ajută la slăbit, ştiut fiind faptul că acesta taie pofta de mâncare. Însă cei care aleg să ţină o dietă strict bazată pe consumul de ceai, trebuie să facă acest lucru ţinând cont de sfaturile medicilor.

Datorită proprietăţilor sale, acest tip de ceai, dacă este consumat în mod constant, poate preveni şi boli, precum: cancerul de colon, artritismul, congestia hepatică sau splenică, diabetul şi, de asemenea, prin consumul ceaiului de cicoare sunt îndepărtate anumite infecţii, printre care şi cea urinară, guta, durerile de cap, coşurile, paraziţii intestinali. Totodată, ceaiul de cicoare se remarcă prin faptul că poate preveni una dintre cele mai grave boli ale secolului în care trăim, şi anume: depresia. Mai mult decât atât, ceaiul de cicoare este recomandat şi celor care doresc să aibă colesterolul mai scăzut.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *