Ceaiul de Coada șoricelului

ceai coada soriceluluiCeaiurile tradiționale sunt numeroase în cultura română, printre ceaiurile folosite de români, unul dintre cele mai cunoscute fiind ceaiul de Coada șoricelului. Încă de mici știm că acea plantă ce are „cozi de șoricei” agățate de tulpină, cea pe care o exploram tocmai datorită faptului că făcea trimitere mereu către micile rozătoare doar prin auzul denumirii, aduce bine dacă este folosită. Bunicile noastre au avut grijă ca modul de preparare a ceaiului să se transmită pe mai departe, tocmai pentru că beneficiile aduse de acesta sunt numeroase. Astfel, încă își păstrează popularitatea printre alte băuturi de acest fel.

Unii spun despre Coada șoricelului că este regina plantelor medicinale din România. Se știe și că numele acesteia provine de la daci, care îi spuneau „chodela”, care se aseamănă cu cel pe care îl are astăzi. La noi a fost menționată începând cu secolul XIX, mai precis în anul 1863, iar în scrieri din anul 1967. Această plantă este găsită din curte până în grădină și de la câmpie până la munte, este cultivată, astfel că de efectele ei curative poate beneficia toată lumea.

Coada șoricelului este o plantă ierboasă, care nu depășește înălțimea de 80 de centimetri. Este cultivată în toate regiunile țării, momentul recoltării fiind între începutul înfloririi și deschiderea florilor, iar florile se taie de sub ultima ramificație a inflorescenței. Se poate recolta de două ori pe an, prima recoltare având loc în iunie, iar ultima în septembrie. Pentru folosire, mai întâi se înlătură impuritățile din produs, iar apoi se pune la uscat în strat subțire. Uscarea poate fi făcută pe cale naturală sau artificială. Astfel, planta este așezată la umbră într-o încăpere amenajată în acest scop, curată și aerisită, iar după uscare poate fi păstrată la umbră în vrac sau în saci.

Efectele curative ale acestei plante sunt datorate uleiului volatil pe care îl conțin inflorescențele. Bogat în substanțe, acesta are efecte antiinflamatoare, desensibilizante, antimicotice și antibacteriene. Ceaiul de Coada șoricelului este recomandat în tratarea astmului, a problemelor gastrice (balonări, ulcer) și hepatice (stimulează buna funcționare a ficatului), folosit contra colicilor, fiind de asemenea un bun laxativ antihemoroidal și diuretic. Poate fi folosit și pentru alergii, boli de ochi, hemoragii nazale sau stomacale, dar și în tratarea osteoporozei și chiar a menstrelor neregulate și cu dureri. De asemenea, acesta are proprietăți tonice și stimulatorii asupra apetitului, mărește secreția bilei și reduce timpul de coagulare a sângelui. Extern, acesta are efecte favorabile în bolile de piele, eczeme și în tratarea arsurilor sau rănilor purulente, având de asemenea efecte benefice și în cazul problemelor genitale. În medicina populară, ceaiul de Coada șoricelului este folosit în tratarea tusei și a durerilor de stomac. În cazul în care se face abuz, pot apărea stări de apatie și crampe, care pot fi înlăturate printr-un control medical.

Ceaiul de Coada șoricelului se prepară folosind o linguriță de plantă mărunțită la 250 de mililitri de apă clocotită, vasul fiind acoperit apoi timp de 10 minute. Strecurat, ceaiul poate fi consumat în două cantități de acest fel pe zi. Pentru eliminarea viermilor intestinali, ceaiul trebuie preparat mai concentrat și trebuie băut dimineața, pe stomacul gol.

Pentru diversitate, aruncați o privire la secțiunea ceaiuri curative.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *