Ceaiul – remediu antistres

Avem nevoie de un remediu antistres?

remediu antistresÎntr-o lume în care rutina zilnică, fuga continuă şi dorinţa de autoîmplinire inhibă orice intenţie de a ne aşeza şi a avea un moment de libertate pentru noi înşine, o pauză, un moment fără griji şi gânduri la responsabilităţi, nevoia unui remediu antistres crește tot mai mult. Scopul a devenit titlul poveştii în care trăim, iar fuga şi graba până acolo decapitează orice şansă de a ne opri din drum pentru a observa micile detalii care ne compun viaţa.
Stresul. Unul dintre efectele alergatului către şansă. Un parazit. Unde a rămas viaţa fără griji din copilărie, lumea perfectă văzută prin ochişorii de copil, în orice moment proaspăt descoperită? Ce s-a întâmplat cu apropierea noastră de natură, de prospeţimea şi liniştea ei? Ea n-a păţit nimic, e doar ţinută în stare latentă, aşteptând să reapară, chemată parcă de un strigăt mut.
Principalul motiv pentru care noi, oamenii, nu mai manifestăm interes pentru detalii este că nu ştim să le căutăm. Câţi dintre noi ne facem timp să nu ne gândim la responsabilitățile ce ne apasă, măcar o dată pe zi? Ei bine, nu putem, suntem ocupaţi, prinși în activitate, n-avem timp să terminăm nici măcar ce avem de făcut, darămite să mai și uităm de responsabilități. „În concediu voi avea timp să mă relaxez” este unul dintre răspunsurile date de cei care lucrează excesiv de mult sau sunt obsedați de muncă. Totuși, așteptăm cu nerăbdare clipele de libertate oferite de vacanță. Stresul ne ține după gratiile obligaţiilor, ca pe niște deţinuți care îşi scot braţele printre ele, simţind parcă mirosul de libertate care se află după, dar cărora le este imposibil să le depăşească. Și, totuși, poate fi înlăturat prin formarea anumitor obiceiuri simple.
Mulţi dintre oamenii acaparaţi de implicarea lor în activităţile de rutină au reuşit să îşi menţină trează copilăria, modul pozitiv de a vedea lucrurile, prin care să se desprindă măcar pentru puţin de probleme. Unii citesc o carte sau fac o plimbare în natură, alţii au regăsit plăcerea jocului, fără să ţină cont de vârstă. Unii fac sport, alţii îşi găsesc un moment de relaxare între prieteni, râd, profită de amintirile plăcute şi îşi oferă bunădispoziţie. Alţii se relaxează cu o ceaşcă de ceai. Cel mai bine prind combinaţiile dintre toate aceste lucruri şi nu numai, trebuie căutată o activitate în care să ne regăsim spiritul veşnic tânăr şi deschis către ceea ce este frumos.
Mulţi consideră ceaiul un medicament, nu doar pentru efectele benefice ale plantelor, dar şi pentru liniştea şi relaxarea pe care o aduce, odată cu savurarea lui. Ceaiul și consumarea acestuia este, în primul rând, un remediu antistres. O legendă legată de originea acestuia spune că Shên Nung, obosit de muncă, a făcut un foc sub un copac pentru a încălzi nişte apă. Căzând câteva frunze din copac în apa fierbinte, aceasta a devenit dulce şi amară în acelaşi timp, iar acesta a băut-o pe toată. Apoi, simţindu-se mai revigorat şi mai treaz, acesta şi-a dat seama că a descoperit o plantă nouă şi folositoare. Din cauza faptului că Shên Nung a simţit că băutura era ca o căldură, un dispozitiv care îi testa fiecare parte a corpului, băutura a fost denumită la început „ch’a”, cuvânt chinezesc care înseamnă „a testa”, „a verifica” sau „a investiga”. Cuvântul a primit mai apoi altă ideogramă, pronunţată la fel, dar care înfăţişează pădurea, florile şi iarba, între care se află omul.
Acest lucru nu poate să simbolizeze altceva decât legătura omului cu natura. Având la origini această relaţie, toată povestea ceaiului este creată după ideea că omul se află în pace atâta timp cât încă îşi mai păstrează legătura cu natura. Iar pentru că omul, indiferent de locul în care este stabilit, este parte din natură, întotdeauna va exista o chemare lăuntrică ce îl va îndemna să se apropie din nou de aceasta.
Ceaiul se pare că este unul dintre puţinele elemente care refac această legătură. Prin diversitatea de arome şi gusturi, acesta pare să readucă fiecare părticică din natură aproape de simţuri. El poate relaxa, energiza, vindeca, proprietăţi pe care, dacă ne gândim bine, le regăsim şi în plimbările în natură.  Ceaiul prin natura lui este un remediu antistres. Pe lângă dovezile ştiinţifice care arată că ceaiul relaxează şi linişteşte, oamenii şi-au dat demult seama că acesta conţine ceva special. Acest ceva nu trebuie să fie doar materie, el se află şi în povestea ceaiului. Iar materia şi povestea sunt două elemente care formează de altfel orice altă existenţă. Chiar şi omul este materie şi poveste. Totul este materie şi poveste.
Ştim că relaxarea alungă stresul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne desprindem cu totul de responsabilitățile noastre, deoarece fac parte din noi. Trebuie doar să ştim să avem parte de momente frumoase, pe care să le includem cât mai des în viaţa noastră, pentru că într-o viaţă în care există echilibru între necesar şi util există cu siguranţă linişte.
Ceaiul aduce natura mai aproape de oricine, oriunde este băut, iar în combinație cu un stil de viață sănătos și o gândire pozitivă ține la distanță stresul. Natura prin liniştea ei alungă stresul, deci ca o concluzie, ceaiul poate alunga urmele problemelor cotidiene, măcar pentru momentul în care este savurat. Aşa că vă recomand cu toată liniştea şi bucuria să vă încântaţi cu o băutură aromată şi sănătoasă, un remediu naturist, de dragul sufletului vostru. Sau măcar de dragul naturii. Sau chiar al copilăriei. Haideţi să nu uităm să redevenim acei oameni de la care am pornit, cei ai naturii, care se bucură de prietenia cu celelalte elemente ale naturii şi cărora încă le este dragă esenţa.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

2 comentarii la “Ceaiul – remediu antistres

  1. Pingback: Metode de indepartare a stresului

  2. Pingback: Ceai de nucă și nu numai | sfaturipractice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *