Copii prea solicitați

suprasolicitarea copiilorAvem copii inteligenţi care sunt mereu printre primii la învâţătură, sunt înscrişi la diverse cursuri, merg în tabere de instruire şi citesc din ce în ce mai mult ajungând sa prefere acest lucru în defavoarea mâncatului, dormitului sau socializării. Urmează să ne întrebăm: „Oare sunt prea ocupaţi şi au nevoie şi de timp liber?”. Dacă pe lângă orele petrecute la şcoală mai practică şi alte activităţi, precum meditaţii, lecţii de pictură, dans, sau altele, se poate ca aceştia să fie prea solicitaţi.

Semne că poate fi prea mult:

  • Iau note mai mici la şcoală şi nu reuşesc să termine toate temele, până acuma neavând această problemă;
  • Se plâng de dureri de cap şi chiar şi de burtă, acestea au legătură cu stresul, cu faptul că sar peste mese sau nu mănâncă la timp;
  • Se simt neliniştiţi şi obosiţi fără un motiv aparent sau deprimant;
  • Supărarea apare mult prea repede şi trece foarte încet;
  • Discută din ce în ce mai puţin voi, iar cauza nu o puteţi cunoaşteţi.

Se întâmplă ca activităţile extraşcolare să îi facă pe copii să socializeze mai puţin şi să nu se alimenteze în mod corect. O altă cauză, poate fi de asemenea, faptul că părinţii sunt persoane foarte ocupate, alocându-şi prea puţin timp cu odraslele lor. Cea mai bună opţiune este păstrarea unui echilibru, fără a încărca orarul şi fără a interzice alte activităţi.

Iată câteva sugestii pentru ca totul să meargă din ce in ce mai bine, iar relaţia dintre voi să revină la normal. În plus, sănătatea copiilor e unul dintre cele mai importante lucruri.

  • Alternaţi activităţile artistice şi sportive cu cele intlectuale;
  • Stabiliţi împreună un orar care să convină ambelor părţi;
  • Petrceţi mai mult timp în familie, jucaţi-vă, mâncaţi împreună şi discutaţi despre posibilele probleme existente;
  • Spune „nu” dacă aceştia doresc să se mai înscrie la o altă activitate, fiind deja foarte ocupaţi.

Se întamplă uneori ca, atunci când timpul nu le permite părințiilor să fie prea mult timp lângă odraslele lor, să încerce să compenseze absența cumpărând jucarii multe, mari, în pas cu moda. De cele mai multe ori, cu cât numărul jucăriilor este mai mare, cu atât atenția copiilor este mai mică. Mult prea solicitați, cei mici dau semne de plictiseală. Specialiștii afirmă că mai important decât orice cameră plină cu jucării însă este timpul petrecut cu ei, comunicarea, interacțiunea, “joaca” împreună.

În orice familie există reguli. Chiar dacă ele sunt tacite, sunt respectate ca și cum ar fi explicite. Una din regulile din cadrul familiei poate fi: „Nu vorbim despre problemele noastre, cei mici nu trebuie să știe cu ce ne confruntăm.” Fie că este vorba despre divorțul recent al parinților, despre depresia cu care se confruntă unul din părinți în urma pierderii locului de muncă sau despre problemele comportamentale ale copilului, secretul ramane în familie, dar fără ca el sa fie discutat nici chiar între membrii acesteia.

Este foarte important să ţinem cont de preferinţele acestora pentru un anumit domeniu, aşa le vom putea desoperii talentul. Nu îi putem forţa să facă lucruri cărora le displace şi care nu sunt neapărat necesare, ci doar le ocupă timpul fără a avea vreun beneficiu. Orarul trebuie adaptat în funcţie de competenţe, de vârstă şi de dorinţele lor.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *