Ai un copil neascultător? Ce faci să te asculte?

Problema: Un copil neascultător

copil neascultătorProbabil ți s-a întâmplat și ție să nu te asculte copilul tău şi să aibă o atitudine indiferentă sau chiar respingătoare față de ceea ce îi ceri să facă. Însă, mai mult ca sigur, l-ai şi certat de nenumărate ori, l-ai pus să stea la colț, i-ai luat jucăria preferată sau ai încercat multe alte lucruri, însă toate fără nici un efect.

Poate au fost momente în care te-ai întrebat „oare cum aș putea să îmi fac copilul să mă asculte şi să se comporte conform dorințelor sau așteptărilor mele?” (însă nu trebuie să uităm că nimeni nu e perfect și, de aceea, nu ne putem aștepta de la copiii noștri să fie perfecți sau să se comporte perfect). Părintii trebuie să sprijine un copil neascultător să se modeleze, dar să-l şi aprecieze şi, de asemenea, să îl  sancţioneze atunci când este cazul.

Pentru că și eu am trecut prin asemenea momente, am să vă prezint o modalitate eficientă de a-l face pe copil să mă asculte, să fie răbdător, dar şi fericit!

Este o idee aplicabilă în special la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani.

Soluția: Implică-l într-o activitate interesantă pentru el

Pasul 1:

Trebuie să aflăm care este personajul preferat al copilului şi sa îi cumpărăm un puzzle cu acesta (sau putem fotografia jucăria lui preferată şi să o imprimăm. Foaia imprimată se poate lipi pe un carton subțire, iar apoi se poate tăia sub forma unui puzzle). Este o idee foarte simplă şi nu este costisitoare, depinde doar de dimensiunea şi calitatea puzzelului ales. Puzzle-ul trebuie ales în funcție de vârsta copilului. Astfel, pentru o varstă mai fragedă, se recomandă un puzzle cu un număr mai mic de piese. Numărul pieselor de puzzle poate crește proporțional cu vârsta copilului.

Pasul 2:

copil ascultătorOdată ce aţi achizitionat puzzelul, îi explicaţi copilului noua regulă: dacă va fi ascultător şi va face fapte bune, va primi mereu câte o piesă pentru puzzle, însă dacă va fi neascultător, i se va lua câte o piesă din puzzle. (Atenție! Copilul nu trebuie sa vadă ambalajul sau cutia puzzle-ului).

Astfel, copilul va fi încântat de noua idee, fiind nerăbdător şi dornic să descopere misterul puzzle-ului.Totodată, se renunţă definitiv la ideea de a striga la copil, la ideea de a-l agresa verbal sau fizic şi îi vei oferi astfel o educaţie mai bună.

Pasul 3:

copil neascultător puzzleÎn final, poţi să atașezi împreună cu copilul tău, piesele puzzle-ului pe o coală de hârtie colorată (puteţi alege culoarea lui preferată) şi să puneţi puzzle-ul rezultat într-o ramă sau folie și chiar să îl expuneți în cameră.

Această strategie funcționează la majoritatea copiilor.

Încearcă și tu, apoi spune-ne dacă metoda a funcționat și în cazul copilului tău! Un copil neascultător poate fi ușor modelat dacă știi să fii piesa potrivită din puzzle-ul copilului.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

2 comentarii la “Ai un copil neascultător? Ce faci să te asculte?

  1. Buna, sunt mamica si am o fetita de 6 ani care e de-a dreptul neascultatoare, in schimb adora jocurile de grup si puzzleurile.
    Cred ca am gasit solutia problemei mele. Astazi am achizitionat deja un puzzle cu printese si am sa pun in aplicare micul joc. Sunt foarte curioasa daca va tine.
    Multumesc.

    • Buna, sunt mamica si am o fetita de 6 ani care e de-a dreptul neascultatoare, in schimb adora jocurile de grup si puzzleurile.
      Cred ca am gasit solutia problemei mele. Astazi am achizitionat deja un puzzle cu printese si am sa pun in aplicare micul joc. Sunt foarte curioasa daca va tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *