Cum să contracarăm efectul negativ al tehnologiei asupra copiilor

Îți amintești cu nostalgie de anii copilăriei petrecute la bunici. Modul în care tu și restul copiilor realizați câte o jucărie din orice, chiar și dintr-o banală creangă. Distracția de atunci nu o vei putea egala niciodată cu ceea ce numesc distracție copiii de acum. Din păcate trăim într-o eră a tehnologiei, pe care, copiii, o găsesc cel puțin interesantă. Cel mai rău lucru dintre toate este faptul că tehnologia creează dependență, iar atunci când se ajunge la asta există o serie de urmări negative asupra micuțului tău.

Scăderea vederii. Este de la sine înțeles că cei care stau cu orele în fața calculatorului și a televizorului, vor avea pe viitor probleme cu vederea. Trebuie să ții minte că, un copil este mult mai predispus la miopie decât un adult, iar alimentarea acestei probleme cu calculatorul va agrava situația.

Viața socială va fi un mare eșec, pentru copilul atașat de tehnologie. Sigur va comunica prin intermediul internetului, însă, niciodată nu va putea stabili relații de lungă durată cu oameni virtuali. Când va veni momentul să stabilească legături în viața reală va trebuii să treacă de niște piedici ca: respectul de sine, rușine, intimidare și altele.

Crezi sau nu, dar unele jocuri video, îl pot influența foarte mult pe copilul tău. Acesta poate prelua un comportament violent. Ar fi indicat ca aceste jocuri să fie jucate la vârsta indicată pe ambalaj.

Eu am să încerc, în rândurile de mai jos, să contracarăm împreună efectul tehnologiei asupra copilului tău.

Spune nu, achiziționări telefonului la o vârstă fragedă! Lasă-l să se bucure și el de copilărie fără ajutorul telefonului. La ce ar putea, un copil de zece ani să folosească telefonul? Amintește-ți, aveai nevoie de telefon la zece ani!? Cu siguranță nu.

Pune o regulă simplă în ceea ce privește calculatorul! O singură oră pe zi în fața calculatorului este mai mult decât suficientă. Aceeași regulă se poate aplica și în privința televizorului. Îi vei ajuta ochișorii, ferindu-l astfel de purtarea ochelarilor de vedere.

Este adevărat că internetul este plin de informații care l-ar putea ajuta în realizarea referatelor sau a proiectelor și este mult mai la îndemână. Trebuie să recunoaștem și partea plină a paharului. Însă, trebuie să fim conștienți că trebuie ca și copilul trebuie să își aducă contribuția pentru aceste proiecte. Lasă-l să se inspire de pe internet apoi el va trebui să reproducă ceea ce a reținut, astfel îi vei ține mintea activă fără a lenevi.

Trebuie să fi foarte pregătit deoarece vei auzi expresii ca: „Mama lui Ionuț este mai indulgentă și îl lasă mai mult la calculator”, sau „Raul are deja telefon eu de ce nu pot să am?” Trebuie să fi înzestrat cu multă răbdare și să explici cu calm de ce nu se poate. Poate atunci când va fi mic te va judeca, însă, fii sigur că atunci când va fi lucid și destul de înțelept îți va mulțumi. Copilăria nu face cale întoarsă niciodată, astfel fiecare copil merită să se bucure din plin de ea.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *