Cum servim ceaiul? Din codul bunelor maniere…

Cum servim ceaiul e la fel de important cum îl pregătim. Culturile asiatice au o adevărată tradiție în acest sens, iar consumul ceaiului nu e doar de dragul de a bea ceaiuri gustoase sau ceaiuri curative, ci are și un scop de socializare, un rol de a întâlni sau reîntâlni persoane dragi nouă.

Cum servim ceaiul„Ceremonia ceaiului are încă adepți fideli în țările anglo-saxone, slave sau cele orientale, precum şi în rândul persoanelor ceva mai avansate în vârstă. Astăzi, atât în Anglia cât şi în Scoţia, ora ceaiului prevede nu numai reuniunea în jurul unei mese, elegant aranjată, cu o faţă de masă deosebită şi cu ceșcuțe de preţ, dar şi versiuni mai puţin pompoase, întrucât nici pe acolo nu are toată lumea timpul necesar sau ocazia potrivită pentru a sta în tihnă la o masă, <<lenevind>>, întru respectul tradiției, cu o ceaşcă de ceai în mână ţinută graţios doar cu două degete.”

Conform codului bunelor maniere, în Europa, în momentul în care sunteți acasă şi doriți să serviți ceaiul, se servesc şi diferite sandvișuri mici, de cele mai multe ori cu mici verdețuri. De exemplu, în diferite cărți ale unor autori englezi, în momentul în care se servește ceaiul sunt preparate şi mici sandvișuri care conțin o plantă specială, numită năsturel, care reprezintă pentru gusturile englezilor o adevărată delicatesă.

Ar fi interesant de menționat faptul că în Italia, spre exemplu, ora ceaiului variază, situându-se între orele 16 și 17; uneori infuzia aurie poate fi înlocuită de cafea sau de un suc de fructe, astfel încât în loc de „pauza de ceai” am putea vorbi despre „gustare”.

Un sfat util despre cum servim ceaiul ar fi să respectăm câteva reguli importante în ce priveşte maniera corectă de servire a ceaiului, conform codului bunelor maniere în Europa:

  • „Puneţi în ceainicul încălzit în prealabil câte o linguriţă de frunze de ceai pentru fiecare ceaşcă şi încă una pentru ceainic.”
  • „Vărsaţi apoi în ceainic apa foarte fierbinte şi aşteptaţi câteva minute până când infuzia devine de culoare auriu deschis.”
  • „Pentru o adevărată ceremonie a ceaiului, trebuie să folosiţi întotdeauna frunze de ceai, nu pliculeţe de ceai.”

Atenţie! Nu folosiţi niciodată pliculeţe de ceai pentru o ceremonie a ceaiului, pentru că nu îşi au rostul în acest caz, iar dacă veţi folosi pliculeţele de ceai la o ceremonie a ceaiului, va părea că vreţi să faceţi acest lucru simplu, rapid, fără a depune prea mare efort. Va fi la fel ca în pauza de lucru, când mergi la un bar cu o colegă să beţi câte un ceai, nicidecum ceea ce îţi doreşti tu să fie!

E important cum servim ceaiul dacă vrem să ne și bucurăm de el, să îl savurăm și sufletește.

 

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Un comentariu “Cum servim ceaiul? Din codul bunelor maniere…

  1. Sun de acord. E mult mai frumos ca macar atunci cand ai musafiri sa ii servesti cu un ceai bun natural, decat cu pliculetele care coloreaza doar apa si nu prea au gust, daca tot nu dispui de prea mult timp, ca sa poti pregati ceaiul intr-un mod mai special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *