Pentru o sănătate de fier: cură cu dovleac

dovleacDovleacul, originar din Mexic, este ideal  în mâncărurile de vară. Majoritatea substanţelor active sunt situate în coajă şi imediat sub ea, de aceea este indicat să îl gătiţi fără să îl decojiţi. Poate fi mâncat şi în stare crudă, în salate de vară, iar gătit acesta îşi păstrează fosforul, potasiul şi magneziul. Prăjit, devine indigest, pierzându-şi cea mai mare parte a proprietăţilor.

Dovlecii comestibili se consumă la vârsta imatură, când sâmburii sunt abia formaţi. Conţin cantităţi de: hidraţi de carbon; protide; grăsimi; natriu; potasiu; calciu; fosfor; fier; zinc; vitamina A; vitaminele B1, B2 şi B9; vitamina C; ulei gras; fitosternie; lecitină şi enzime. 300 grame de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor şi potasiu, dublul necesar de vitaminele A şi B9 şi jumătate din necesarul zilnic de magneziu.

Sucul proaspăt este un real medicament, fermentând foarte repede. Fiind cam beplăcut la gust se poate consuma cu suc de măr, de morcov sau cu zeamă de lămâie. Are proprietăţi anticancerigene şi de reîntinerire, este indicat în reumatism şi în normalizarea tranzitului intestinal.

Seminţele se folosesc în tratarea afecţiunilor prostatei, sistemului endocrin şi a intestinului. Au un rol important în prevenirea bolilor datorită conţinutului în vitamina B9 şi flavonoide, eficienţi mai ales în prevenirea sclerozei multiple. Mai este indicat şi în sănătatea ochiului, graţie conţinutului de luteină şi vitamina A.

Afecţiui „puse la zid”:

  • Pentru astm, se face o cură de 30 de zile cu 100 ml suc de dovleac pe zi, îmreună cu suc de morcovi. Reduce sinsibilitatea la alergii şi răreşte crizele;
  • Trombozele şi tromboflebita se tratează mai eficient dacă în timpul tratamentului cu antibiotice se face şi o cură cu suc de dovleac sau cu dovleac crud, sub formă de salate. Se consumă minim 400 grame pe zi, timp de două luni;
  • Pentru tratarea reumatismului se face o cură de două luni cu 300 ml de suc pe zi. Va reduce inflamaţia articulaţiilor şi va reface ţesuturile articulare distruse;
  • Ischemia cardiacă şi valorile crescute ale colesterolului sunt ţinute sub control printr-un consum zilnic de dovleac, salate şi sucuri, având conţinute de fibre, potasiu şi fibre hipocolesterolemiante;
  • Constipaţia se combate cu 300 ml de suc dimineaţa, pe stomacul gol;
  • În primul trimestru de sarcină se recomandă consumul de dovleac fiert, pentru a se păstra vitaminele esenţiale dezvoltării fătului (A, B9);
  • Lipsa de calciu este combătută cu dovleac. Ajută la asimilarea calciului prin marea cantitate de magneziu din componenţă;
  • Hipertrofia prostatei se poate trata cu pulbere de seminţe de dovleac. Reduce volumul prostatei şi previne inflamaţia;
  • În retenţiile hidrice se poate face următoarea cură: timp de 5 zile se consumă 1,5-2,5 kg pulpă de dovleac crud, dat prin răzătoare, până se face un terci gros. Se adaugă mere, scorţişoară, chimion şi tarhon. Nu se pune sare.
  • Eficient în combaterea şi eleiminarea viermilor intestinali. Se realizează o pastă din 1,2 kg seminţe de dovleac, se trec prin maşina de tocat, se amestecă cu 500 g de miere naturală şi cu 100 ml de lapte proaspăt. Se împarte în 3 părţi şi se ia din oră în oră, iar seara se înghit trei linguriţe cu ulei de ricin. Se face o cură de 3 zile.

Dovleacul este alimentul complet, este ideal în mâncărurile de vară, se luptă cu cancerul, preîntâmpină scleroza multiplă, tratează şi preîntâmpină anumite afecţiuni şi distruge viermii intestinali.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *