Dentiția la copii

dentitia la copiiDentiția copilului se formează înaintea nașterii. Cel mai devreme la patru luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile din partea inferioară a gurii sunt incisivi centrali, urmați îndeaproape de incisivii din partea superioară a cavității bucale. Deși cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de trei ani, ordinea în care ei apar variază.  Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 5 ani, începând cu molarii și incisvii din partea inferioară a cavității bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au 28 de dinți permanenți sau pot ajunge până la 32 incluzând măseaua de minte.

Vreți un copil cu o dantură sănătoasă? În cele ce urmează vă oferim câteva sfaturi pentru dinți puternici și sănătoși la copii.

 • Mama este bine să vină la control înainte de sarcină, cu cel puțin o lună, deoarece în timpul sarcinii nu sunt indicate mai multe medicamente, mai ales anumite anestezice. Este bine ca mama să își i-a măsuri de precauție mai inainte și dacă apar probleme să se prezinte la stomatolog pentru intervenția de urgență sau pentru sfaturi. Este bine să se facă periajul dupa fiecare masă și/sau la orele indicate de medic.
 • Poți începe periajul dinților copilului imediat ce primul dinte a erupt. Poți folosi pasta de dinți cu fluoride, cantitativ cât un bob de mazăre, dupa ce copilul este suficient de mare să nu înghită. La 4 sau 5 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți de 2 ori pe zi, dar sub supraveghere până la 7 ani, astfel încât să te asiguri că face acest lucru conștiincios.
 • Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate pot duce chiar la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților. Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:
  • O mestecare și o hrănire adecvată;
  • Oferă spațiul dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă;
  • Permit dezvoltarea normală a oaselor și a mușchilor maxilarului;

Cum înveți copilul să se spele pe dinți:

 • Pune periuța în unghi de 45 de grade;
 • Începe perierea ușoară din dreptul gingiilor într-o mișcare circulară ușoară;
 • Periază suprafața exterioară a fiecărui dinte, partea de sus și jos;
 • Repetă aceeași metodă pentru suprafața interioară a dinților și a gingiilor;
 • Termină prin perierea limbii pentru împrospătarea respirației și pentru îndepărtarea bacteriilor;
 • Folosește ața dentară pentru îndepărtarea plăcii dentare dintre dinți, unde periuța nu ajunge.
 • Cariile la sugari apar din cauza expunerii prelungite a danturii copilului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr: laptele, laptele praf, sucul de fructe și alte băuturi îndulcite. Lichidele dulci care întră în contact cu dinții copilului tău favorizează producerea unor acizi și bacterii care afectează smalțul dinților. Dacă obișnuiești să îi dai copilului o sticlă cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie să conțină numai apă. După fiecare masă, șterge dinții și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă sau bețișor pentru a îndeparta placa.
 • Fluorul este un element care s-a dovedit a fi benefic pentru dinți. Totuși, în cantitate prea mică sau prea mare poate fi în detrimentul dinților. Cantitatea insuficientă de fluor sau lipsa acestuia nu va întări dinții astfel încât să-i ajute să reziste la carii. Mulți copii ingerează mai multă fluorură decât conștientizează părinții. Cunoscând sursele potențiale de fluor ale copiilor, poate să-i ajute pe părinți să prevină apariția fluorozei dentare. Câteva dintre aceste surse sunt:
  • Prea multă pastă fluorizată la o vârstă fragedă;
  • Utilizarea neadecvată a suplimentelor de fluorură;
  • Sursele ascunse de fluorură din dieta copiilor.

Copiii de 2 si 3 ani pot să nu expectoreze pasta de dinți care conține fluorura atunci când se spală pe dinți. În consecință, acești copii pot ingera o cantitate excesivă în timpul periajului, iar aceasta ingerare în perioada critică a dezvoltării dinților permanenți este factorul cel mai mare de risc în evoluția fluorozei. Surse ce pot conține fluorură: rețetele pe bază de prafuri concetrate, cerealele uscate, spanacul cremă, produsele din pui, ceaiurile decofeinizate, sucuri din grepfrut galben etc.

 • Periajul dintilor la copii:
  • Folosește pasta de curățat dinții pentru copiii cu o vârsta foarte fragedă;
  • Pune doar o picătură de pastă pe periuță atunci când se spală pe dinți;
  • Ia în calcul toate sursele de ingerare a fluorurii înainte de a cere suplimente de fluorură de la medicul pediatru sau dentist;
  • Evită să administrezi orice suplimente de fluorură copiilor până la vârsta de 6 luni;
 • Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea o sănătate orală bună este periajul dinților. Multe paste de dinți și/sau produse ce conferă strălucire dinților pot dăuna zâmbetelor copiilor. Acestea conțin abrazivi duri care pot eroda smalțul dinților de lapte. Atunci când cauți o pastă de dinți pentru copilul tău, asigura-te că alegi una care este recomandată de către Asociația Medicilor Stomatologi din România. Aceste paste de dinți au fost testate pentru a putea fi  folosite în siguranță. Nu uita că pentru a evita ingerarea unei cantități mari de fluoruri, copiii trebuie sa expectoreze pasta de dinți după periaj. Dacă se ingerează o cantitate prea mare de fluorură poate apărea starea de așa-zisa fluoroză. Dacă micuțul tău este prea mic sau nu poate expectora pasta de dinți, el va folosi o pastă de dinți fără fluor, ce se găsește în farmacii.

Adevaratele principii de viață se învață în copilărie și datoria oricărui părinte este să-i ofere copilului său condițiile și sfaturile pentru o viață sănătoasă și corectă. Una din direcțiile obligatorii pe care trebuie să o ia educația copilului dvs este către igiena dentară și către prevenția sub toate formele a apariției afecțiunilor gingivo-dentare. Din acest motiv încă dinainte de erupția dinților, când bebelușul este alăptat, gingiile trebuie șterse cu o compresă sterilă și umedă după fiecare masă.

Este foarte important să vă prezentați cu copilul la controale periodice dentare încă de la apariția primilor dinți de lapte pentru a preveni orice neplăceri ulterioare cauzate de eventuale afecțiuni dentare. Mai mult de atât, copilul se obișnuiește cu medicul dentist, va veni de plăcere în cabinetul stomatologic și colaborarea va fi mult mai ușoară pentru ambele părți.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *