Dacă vorbim de dezvoltare personală știm că aceasta ține, în primul rând, de fiecare persoană în parte și depinde în mare măsură de temperamentul fiecăruia. Cele 4 tipuri de temperament – sangvinic, flegmatic, coleric și melancolic, sunt de fapt clar delimitate doar teoretic, pentru că, în practică, aceste tipuri se combină, unul dintre cele 4 fiind predominant și unul sau două fiind secundare.
Moștenirea genetică este un alt factor determinant. Cei care au avut norocul să cunoască frați gemeni au văzut că, în ciuda faptului că din punctul de vedere al aspectului fizic aceștia pot să semene leit, temperamentul și personalitatea acestora poate să fie complet diferită.
O categorisire simplificată pe care o putem aplica la dezvoltarea personală ar fi extrovertiții vs. introvertiții. Astfel extrovertiții își dezvoltă personalitatea mai bine într-un mediu social mai larg, în vreme ce introvertiții, din contră, se dezvoltă mai bine intr-un mediu mai restrâns.
Familia și școala, pe de altă parte, prin educația oferită, are un rol determinant în dezvoltarea personală a copilului și, implicit al adolescentului și adultului.
Mai importantă este autoeducarea și dezvoltarea continuă. Englezii au o vorbă: „If you don’t use it, you lose it!” – Ce nu folosești se deteriorează. De aceea, dacă vorbim de dezvoltare personală, nu putem să nu menționăm și importanța voinței. Aceasta are un rol determinant în depășirea momentelor dificile din viața fiecăruia. Cei cu personalitate puternică pot de multe ori să își atingă obiectivele fără a avea nevoie de sprijin fiind adesea inspirație pentru ceilalți. Opusul acestora, se dezvoltă foarte bine când există spirit de echipă și, de obicei, tocmai datorită muncii în echipă, depășesc rezultatele celor din prima categorie.
Cel mai important e să vrei să te dezvolți continuu și să fii autodidact. Să fi receptiv la noutăți, la ideile și sugestiile celor din jur și să asimilezi din perspectiva personalității proprii.
Vorbind la modul practic, dacă îți stabilești obiective clare e mult mai ușor să și vizualizezi modul și direcția în care te dezvolți sau, pur și simplu să treci peste greutățile inerente, iar ceeea ce nu te omoară te face mai puternic!
Vezi mai jos ce sfaturi practice legate de dezvoltare personală îți recomandăm!

 

Mai multe detalii
Stop albirii părului
logo sfaturi practicePrima luna la noul loc de munca
logo sfaturi practiceÎntărește-ți încrederea în tine
logo sfaturi practiceCum să te folosești de pasiunea ta pentru desen.
logo sfaturi practiceInformații eronate despre slăbit
logo sfaturi practiceCum să eviți acumulările de grăsimi de sărbători
stresHabar nu ai ce stresat ești!
dependenta de atentieDependența de confirmări
situatii dificile6 lucruri de care să ții cont în situații dificile
reconstruieste incredereaAflă cum poți reconstrui încrederea după ce ai fost trădat
cum sa adormi usorCum sa adormi mai usor?
stressMetode de indepartare a stresului
alcool 180Sfaturi pentru un dependent de alcool
abdomen180Cum să slăbesc sănătos și eficient?
femeie de afaceri 1804 secrete care te fac să ai succes la birou
metode renuntare fumatNU țigărilor! Metode pentru a renunţa la fumat
fericireaTu cum îți măsori fericirea?
sportul si sanatateaSportul şi sănătatea
moarteaMoartea … Cum sa învingem durerea?
sportulSportul: Paşii spre tinereţe şi împlinire
egoismBoala secolului XXI – EGOISMUL. Cum să ne tratăm?
nodul la cravatăNodul la cravată, un nod gordian?
pași spre fericire5 pași de urmat pentru a obține fericirea