Efectele umiditatii mediului pot fi dăunătoare

Traiesti intr-un mediu umed si consideri existenta umiditatii ceva normal? Afla ca existenta umiditatii in exces nu este tocmai ceva normal. Ea trebuie inlaturata, in caz contrar ea poate atenta nu doar la sanatatea peretilor casei tale, cat si la sanatatea ta. In acest articol vei putea afla care sunt mai exact efectele umiditatii mediului si cum ea iti poate modifica starea de bine.

efectele umiditatii mediuluiCel mai cunoscut efect al umezelii este producerea mucegaiului, stiut fiind faptul ca mediile umede ii favorizeaza aparitia, iar in aceste conditii baia reprezinta cel mai propice mediu de dezvoltare al acestor ciuperci. Trebuie sa stii ca pe langa aspectul inestetic pe care mucegaiul i-l confera locuintei tale, acesta poate provoca numeroase boli, incepand cu diferite alergii, infectii, raceli, astm, sinuzite, pneumonii si ajungand sa provoace pana si boli mai grave, precum: afectiuni ale sistemului nervos si chiar depresie, o boala ce cunoaste o raspandire tot mai mare in ultima perioada, fiind considerata boala secolului 21. Exista si anumite studii in acest sens, care demonstreaza faptul ca persoanele care traiesc intr-o locuinta afectata de mucegai reprezinta un risc cu 40% mai mare de a suferi de depresie decat cei ce nu sunt afectati de problema mucegaiului. Asadar, poate nu ai fi crezut, dar la aparitia starilor tale de nervozitate, a migrenelor si chiar a tristetii, a contribuit in mare parte mucegaiul, a carui existenta este cauzata de un mediu umed, dupa cum ati putut observa pana acum.

Un alt efect negativ al umiditatii este acela ca provoaca indivizilor senzatii de frig, tuse, precum si senzatia de uscaciune a gatului. De asemenea, desi nu ai fi crezut, exista o legatura foarte stransa intre umiditate si starile de insomnie, precum si lipsa poftei de mancare.

Insa, dupa cum precizam mai sus, nu doar sanatatea ta are de suferit. Efectele umiditatii mediului pot sa creeze adevarate probleme si electrocasnicelor. Acest lucru din cauza faptului ca umezeala rugineste si distruge contactele electrice, scazand, in acelasi timp, rezistenta izolatiei. Mai mult decat atat, umezeala in exces poate cauza scurt circuite.

Probabil acum incepeti sa va puneti anumite semne de intrebare. Ca orice locuinta, probabil nici a ta nu este ferita de umiditate, aceasta fiind chiar benefica pana la un anumit punct si asigurand o stare de confort. Un mediu prea uscat provoaca si el efecte negative, cum ar fi: uscarea pielii, craparea buzelor si chiar unele mancarimi. Insa care este nivelul maxim admis de umiditate, astfel incat sa nu se ajunga la problemele mentionate mai sus? Asadar, se impune lamurirea acestui aspect. O valoare normala de umiditate existenta intr-o locuinta este cuprinsa intre 30% si 50%, fiind mai scazuta pe timpul verii si mai crescuta pe timpul iernii. Pentru ca tu sa afli valoarea de umiditate existenta in casa este necesar sa cumperi un higrometru de camera (aparat relativ ieftin ce are capacitatea de a masura si de a-ti indica cu precizie umiditatea din incapere). Pe langa acest aparat, trebuie stiut faptul ca si termometrele de perete afiseaza pe langa temperatura si gradul de umiditate, masurat in procente.

Exista si anumte studii care indica faptul ca persoanele care traiesc intr-un mediu in care gradul de umiditate se situeaza intre 30% si 50% sunt mai putin predispuse bolilor, avand o imunitate mai crescuta decat persoanele care traiesc intr-un mediu in care umiditatea depaseste procentul maxim admis.

Asadar, avand in vedere cele mentionate mai sus, semnele tale de intrebare, care au aparut ca urmare a citirii acestui articol articol, ar trebui sa se transforme in semne de exclamare: ,,Trebuie sa fac ceva in acest sens!”, cu atat mai mult cu cat sanatatea va este pusa in pericol iar efectele umiditatii mediului trebuie combatute din timp.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *