Sex talk cu părinții

În viața fiecărei fete vine momentul când simte nevoia să vorbească despre sex cu cineva. Cel mai la îndemână îi este schimbul de informații cu prietenele, însă de recomandat este să vorbească cu o persoană adultă, cum ar fi mama. Acest gen de discuție nu este deloc ușor de abordat, de ambele părți.

Cui cerem sfaturi?

Poate că ai auzit-o la ora de educație sexuală sau poate că ai citit undeva vorba: ”vorbește cu mama ta sau cu un adult în care ai încredere” și îți pui următoarele întrebări: De ce să vorbesc cu un adult? Prietenele mele nu imi pot da sfaturi? Multor fete le vine mult mai ușor să vorbească mai degrabă cu prietenele decât cu mama despre subiecte delicate, cum ar fi sex, droguri, alcool sau băieți.

Prăpastia dintre generații

Oricât ar fi de deschiși părinții, adolescenții se gândesc că există lucruri pe care părinții nu le-ar înțelege datorită vremurilor diferite. Cu toții trecem prin asta, face parte din firea umană, iar adolescenții se adresează atunci instinctiv prietenilor când au nevoie de sfaturi.

Stabilește o legatură

Adolescenții care sunt mai apropiați de părinți se simt mai bine în pielea lor. Prin urmare nu le este deloc greu să abordeze subiecte deloc sigure, cum ar fi școala. Însă când vine vorba de subiecte mai delocate gen sex, adolescenților și părinților, le este mai greu să o facă și între ei se deschide parcă o prăpastie.

Și părinții sunt speriați

În primul rând este nevoie de răbdare cu părinții pentru că și ei sunt la fel de speriași ca și tine când vine vorba de subiecte sensibile. Problema lor este că majoritatea nu au avut parte de o educație sexuală propriu-zisă din partea părinților lor și de aceea nu se simt prea bine să vorbească despre acest subiect nici cu propriii lor copii. Mulți sunt de părere că dacă vorbesc despre acest lucru cu copiii lor, există riscul ca aceștia să își înceapă viața sexuală prea devreme. De aceea trebuie să le câștigi prima dată încrederea– că nu vei fugi să pui repede în practică tot ce auzi despre sex.

Subiecte tabu

Părinții se tem și de faptul că ar putea fi întrebări despre propriile lor experiențe sexuale, că se vor atinge niște subiecte pe care ei ar prefera să nu le atingă. Prin urmare, poate ar ajuta să le promiteți că nu le veți pune întrebări legate de trecutul lor. Cel mai bine este să pui întrebări la modul: ”Te-ai confruntat și tu cu probleme de genul ăsta când erai de varsta mea?” O astfel de întrebare le lasă mai mult spațiu de a decide cât de departe sunt dispuși să meargă cu detaliile intime.

Generalizează

În loc să-i spui mamei de o problemă particulară a ta, începe să-i vorbești despre adoleșcenți în general și anume ce se mai întâmplă printre voi, într-un mod la care să poți ajunge apoi la problema ta, sau foloseștete de un articol ori de un film cu subiect similar pentru a aduce în discuție tema și a o întreba ce părere are despre asta.

Urmează-le sfaturile

Dacă îți dorești această discuție cu părinții va trebui să îi asculți. Văzând că le urmezi sfatul, vei avea șanse mult mai mari să fiți apropiați pe viitor. După ce vei reuși să stabilești o comunicare sinceră și deschisă cu părinții tăi avantajele vor fi enorme.

Alți adulți de încredere

Dacă consideri că nu vei putea fi niciodată în stare să vorbești despre subiecte delicate cu ai tăi, nu te îngrijora. Sunt cu siguranță mai mulți adulți în jurul tău și mulți dintre ei sunt dorinici să te ajute. Încearcă printre rude, părinții prietenilor, profesori, psihologi școlari sau chiar vreun medic. Adulții din viața noastră au mai multă experientă decât noi și de aceea este mai potrivit din partea noastră să ne apropiem de ei.

Sfaturi practice

  • Abordează-i într-un moment protrivit.
  • Începe cu ceva mai general
  • Folosește-te de o carte, un articol, o emisiune TV ca punct de plecare pentru discuție
  • Ascultă cu atenție
  • Nu țipa și nu te certa
  • Daca încep să te certe amintește-le că n-ai făcut decât să-i întrebi
  • Vorbește doar cu unu dintre ei odată, în loc să abordezi subiectul de față cu amandoi
  • Recunoaște deschis că ești emoționată
  • Locul potrivit este acasă, iar momentul, unul în care părinții îți pot oferi întreaga lor atenție

Realitatea a demonstrat faptul că în momentul în care tinerii sunt puşi faţă în faţă cu o astfel de problemă, cel mai important sprijin rămân părinţii. Nu e oare mai liniştitor sentimentul de a-i fi consultat anterior?

 

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *