Tipuri de izolație termică. Ce ţi se potriveşte?

izolație termicăDupă cum fiecare dintre voi ştie, există două tipuri principale de izolație termică, şi anume: izolaţii interioare şi izolaţii exterioare. Însă şi acestea au mai multe subtipuri, astfel că există izolaţii cu polistiren expandat, cu polistiren extrudat, cu vată de sticlă, cu vată minerală sau izolaţie din fibre de celuloză. Probabil te afli în situaţia în care nu şti ce tip de izolaţie dintre toate cele prezentate mai sus să alegi. Scopul acestui articol este de a îţi prezenta câteva caracteristici ale acestora, astfel încât să îţi uşurăm luarea unei decizii.

Primul tip de izolație termică despre care vom vorbi este cel cu polistiren expandat. Acesta este cel mai cunoscut şi folosit tip de izolaţie, atât datorită costurilor scăzute pe care le necesită, cât şi datorită faptului că este foarte eficient şi nu necesită mult efort pentru a fi realizat. În principal, polistirenul expandat este utilizat pentru izolarea exterioară a locuinţei, însă acesta poate fi utilizat şi la izolarea mansardelor. Grosimea acestui material variază între 1 şi 20 cm, cel mai recomandat în izolarea exterioară a unei clădiri fiind acela de 10 cm, dar nu mai puţin. În plus, acest tip de izolaţie este recomandat deoarece nu permite staţionarea umidităţii între zid şi placa de polistiren şi astfel, nu permite nici mucegaiului să apară şi să se dezvolte.

Un alt tip de polistiren utilizat în izolarea clădirilor este cel extrudat. Acesta este foarte dur din punct de vedere al texturii, astfel încât este foarte rezistent la infiltraţii, dar şi la diverse efecte distrugătoare pe care natura le poate provoca. De asemenea, din acest motiv el se dovedeşte a fi superior polistirenului expandat, fiind mult mai durabil. Un alt beneficiu pe care îl reprezintă acest tip de izolație termică este acela că este rezistent şi la incendii, şansele ca polistirenul extrudat să se aprindă fiind foarte mici. În plus, acesta este rezistent în cazurile de îngheţ-dezgheţ. Deşi poate fi folosit în izolaţia exterioară, acesta este mai degrabă recomandat pentru a fi utilizat în izolaţiile interioare.

Izolaţia cu vată de sticlă, a cărei grosime variază între 5 şi 10 cm, este recomandată, în principal, în izolaţia termică a mansardelor, nefiind indicată în izolaţiile exterioare ale clădirilor, caz în care ar trebui să fie acoperite cu un înveliş rigid. Principalul beneficiu al acestui tip de material este preţul foarte mic. În plus, vata de sticlă se remarcă prin faptul că stopează apariţia condensului, dăunător pereţilor. De asemenea, probabil nu mulţi dintre voi ştiu, dar vata de sticlă este rezistentă şi la foc. Acest tip de izolaţie nu este utilizat doar pentru beneficiile termice pe care le oferă, ci şi pentru cele acustice.

Vata minerală, la fel ca şi cea din sticlă reprezintă o dublă izolare: atât termică, cât şi fonică şi de asemenea, reprezintă rezistenţă la foc, suportând temperaturi de până la 1200 grade C, fără a se topi. Este recomandat atât în izolarea pereţilor, fie ea interioară sau exterioară, cât şi a mansardelor sau a acoperişurilor, deoarece are capacitatea de a absoarbe apa.

Nu în ultimul rând, un alt tip de izolație termică este aceea din fibre de celuloză, considerată şi un gen de izolaţie eco, deoarece are la bază lemn. La fel ca şi vata minerală, este recomandată atât în lucrările de mansaradare şi izolaţie a acoperişului, cât şi pentru izolaţia pereţilor, indiferent că acestea sunt exterioare sau interioare, dar spre deosebire de vata minerală acest tip de izolaţie se remarcă printr-un coeficient de transfer termic superior. De asemenea, izolaţia cu fibre de celuloză protejează atât de frig, cât şi de zgomotele provenite din exterior.

Aşadar, sperăm că acest articol şi-a atins scopul şi te va ajuta să alegi cel mai potrivit tip de izolație termică pentru locuinţa ta. De asemenea, poți să citeși și articolul Izolație interioară vs izolație exterioară.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Un comentariu “Tipuri de izolație termică. Ce ţi se potriveşte?

  1. Pingback: Izolație interioară vs izolație exterioară | sfaturipractice.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *