Exces de umezeală în casă

Umezeală în casă – efecte nocive

umezeală în casăProbabil te întrebi de ce ar trebui să scapi de umezeală? Răspunsul este simplu: dacă aceasta este în exces poate reprezenta principala cauză a insomniei, a sinuzitei, a diferitelor infecţii şi alergii, a răcelii, a afecţiunilor sistemului nervos şi chiar a depresiei. În plus, aceasta poate să îţi distrugă electrocasnicele, deoarece ea rugineşte contactele electrice, iar uneori poate provoca şi scurt circuite. Având în vedere că sănătatea este un lucru foarte important, pe care fiecare individ doreşte să îl menţină, atunci umezeala în exces nu are ce căuta într-o locuinţă. Probabil acum te întrebi cum îţi poţi da seama dacă umezeala existentă în locuinţa ta este în exces sau nu. Acest lucru îl poţi afla uşor cu ajutorul unor aparate, numite higrometre, care îţi vor indica în procente umezeala din încăpere. De asemenea, şi unele termometre de perete au această posibilitate, de a afişa nu doar temperatura camerei, ci şi umiditatea acesteia. Acum că ai aflat care este dispozitivul necesar măsurării umidităţii, trebuie să ştii că o umiditate normală se situează undeva între 30% şi 50%, fiind mai scăzută pe timp de vară şi mai crescută pe timp de iarnă, iar orice valoare peste acest procent nu este benefică, impunându-se luarea unor măsuri.

Umezeală în casă – măsuri de contracarare

Există anumite măsuri ce nu presupun mari eforturi pentru a fi puse în practică, şi anume: să aeriseşti cât mai des casa, iar pe timp de iarnă, când acest lucru nu poate fi realizat cu aceeaşi frecvenţă este indicat să foloseşti ventilatorul. De asemenea, ar trebui să încetezi să îţi pui rufele la uscat în casă, să ştergi faianţa după fiecare duş, precum şi după ce ai gătit, să eviţi colectarea a prea multe caiete şi hârtii şi să nu decorezi casa cu prea multe plante sau cel puţin să nu le uzi din abundenţă. Pe lângă acestea, ai putea să îţi cumperi o hotă, deoarece aceasta absoarbe o mare parte a vaporilor. Odată ce vei scăpa de aceste mici obiceiuri, umiditatea va scădea cu cel puţin câteva procente.

În cazul în care continui să te confrunţi cu mari procente de umiditate, înseamnă că locuieşti într-o zonă care îi favorizează apariţia, iar în acest caz se impun şi alte măsuri, cum ar fi cumpărarea unui dezumidificator. Există multe asemenea aparate pe piaţă, însă probabil cel mai eficient este dezumidificatorul cu unde electromagnetice, recent apărut, care îţi promite să te scape de excesul de umezeală. Raza de acţiune a acestui aparat variază între 6 şi 15 metri, el putând intra în contact cu undele electromagnetice ale dipolilor apei. Astfel, prin interacţiunea celor două câmpuri magnetice se creează o forţă de tip electromagnetic ce are puterea de a trimite dipolii apei înapoi în pământ. În aceste condiţii, pereţii casei tale nu vor mai putea intra în contact cu umezeala. Preţul unui asemenea aparat este destul de mare, însă efectele sale sunt îndelungate, fiind dovedit că în următorii cel puţin 25 de ani nu te vei mai confrunta cu umiditate în exces, primele rezultate fiind vizibile în aproximativ 6 luni.

O altă metodă, şi ea recent apărută, este tencuiala antiumezeală, ce poate fi aplicată atât pe interior, cât şi pe exterior. Principala diferenţă dintre această tencuială şi o tencuială obişnuită ar fi aceea că aceasta are o permeabilitate la vapori de 5 ori mai mare decât tencuiala obişnuită. De asemenea, materialele utilizate în realizarea acestei tencuieli sunt foarte dense, iar pelicula care se formează deasupra ei nu permite pătrunderea apei în perete. În plus, un alt lucru important este reprezentat de faptul că această tencuială permite o uscare rapidă a peretului, ca urmare a procesului continuu de difuziune şi evaporare de la nivelul tencuielii.

Aşadar, după cum puteţi observa, umiditatea în exces nu este deloc favorabilă, însă ca orice problemă şi aceasta are soluţii, pe care dacă le veţi lua în calcul veţi fi mai fericit şi cu câteva procente ale umidităţii în minus.

Trimite articolul și prietenilor tăi:Share on Facebook0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *